René Berman - Cellist

Ik ben René Berman, cellist. Ik werk als solocellist bij het Gelders Orkest. Daar kan ik me uitleven in de mooiste muziek ooit geschreven.Voor mij was het hoogtepunt in 25 jaar orkest de Walküre van Wagner, die we onder leiding van Ed Spanjaard speelden bij de Nationale Reisopera.

Toch valt er ook naast het orkest zoveel te beleven: ik geef graag les, onder andere aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle, doe de kamermuziek die op mijn weg komt, en speel vaak soloconcerten met (amateur-)orkesten.Ook geef ik graag concerten op klassieke of moderne cello met pianist/fortepianist Michael Krücker.

Ik heb ondertussen ook een vrij groot repertoire voor solo-cello;niet alleen omdat er zulke mooie muziek bij zit, maar ook omdat de repetities zo lekker makkelijk zijn te organiseren als je alleen bent.
Drie solostukken hebben voor mij een speciaal plekje: De solosonate van Escher, omdat ik de Möller-cello bespeel waarop dit werk door Carel van Leeuwen-Boomkamp in première werd gebracht, de 'Apparences' van Ton de Leeuw omdat dat het beste stuk is wat er na de oorlog is geschreven, en natuurlijk, altijd weer, de Suites van Johann Sebastian Bach.


Home