over rené

René Berman is solocellist van het Gelders Orkest en hoofdvakdocent aan het conservatorium van Arnhem. Hij studeerde bij Ben de Ligt, en daarna bij William Pleeth in Londen.

René Berman treedt regelmatig als solist op. In het celloconcert van Haydn gebruikte hij speciaal voor hem geschreven cadensen van componist Micha Hamel. Hij gaf recitals in heel Nederland, voornamelijk met pianist Kees Wieringa. Zij speelden voor radio en tv, en namen enkele cd’s op, die zeer goed ontvangen werden. Ook toerden zij door verschillende Europese landen, de VS en door Indonesië. In dat laatste land werkte René Berman een jaar lang als docent cello aan het conservatorium van Yogyakarta.

Tegenwoordig speelt hij met pianist en fortepianospeler Michael Krucker, onder andere een recital in Berlijn. Componist Jacob ter Veldhuis schreef zijn meeste cellowerken voor René, en Rene zette de meeste van zijn cellowerken ook op cd. Hier een andere moderne componist die Berman erg na aan het hart ligt, Isang Yun:

René Berman speelt ook barokcello, klassieke cello en gamba. Hij speelde incidenteel mee in toonaangevende ensembles als Conjunto Iberico, het Combattimento Consort en het Concertgebouworkest.

Berman organiseert dagen rond de cellosuites van Bach, waar ook barok-dansles wordt gegeven, recepten uit Bachs tijd worden bereid en genuttigd, en waar Berman natuurlijk veel vertelt en laat horen. Ook nam hij een cd met Bach-suites op (iTunes Store).


Home over rené