René Berman - Cellist

Ik ben René Berman, cellist. Ik werk als solocellist bij het Gelders Orkest. Daar kan ik me uitleven in de mooiste muziek ooit geschreven.Voor mij was het hoogtepunt in 25 jaar orkest de Walküre van Wagner, die we onder leiding van Ed Spanjaard speelden bij de Nationale Reisopera.

Toch valt er ook naast het orkest zoveel te beleven: ik geef graag les, onder andere aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle, doe de kamermuziek die op mijn weg komt, en speel vaak soloconcerten met (amateur-)orkesten.Ook geef ik graag concerten op klassieke of moderne cello met pianist/fortepianist Michael Krücker.

Ik heb ondertussen ook een vrij groot repertoire voor solo-cello;niet alleen omdat er zulke mooie muziek bij zit, maar ook omdat de repetities zo lekker makkelijk zijn te organiseren als je alleen bent.
Drie solostukken hebben voor mij een speciaal plekje: De solosonate van Escher, omdat ik de Möller-cello bespeel waarop dit werk door Carel van Leeuwen-Boomkamp in première werd gebracht, de 'Apparences' van Ton de Leeuw omdat dat het beste stuk is wat er na de oorlog is geschreven, en natuurlijk, altijd weer, de Suites van Johann Sebastian Bach.

De Prelude van de tweede cellosuite van Bach eindigt onverwacht in een serie akkoorden die los lijken te staan van de rest. De akkoorden zelf zijn de normaalste reeks afsluitende tonen die men zich kan wensen, een ouderwetse Slotcadens.

In het Van Cappellenhuis werd op zondag 15 april een BACH-DAG georganiseerd. Een volledige dag werd gewijd aan de cellosuites van Bach, door publiek, barokdanser Frank Perenboom,en cellist Rene berman. Er werd samen gedanst, Berman vertelde over de suites, en speelde zelfs al vertellend stukken uit de derde suite. Op de plek waar vroeger het oude kasteel van Capelle stond speelde Berman in het tegenwoordige parkje de eerste Suite. Die avond besloot hij met de zesde en de vijfde.Zoals elke keer bleek dat een dag inleven inbach leidde tot een intense luisterervaring. Dit wil ik vaker!

Maar nu verder......

 

Kruecker en Berman in concert!

Michael Kruecker en Rene Berman presenteren een programma met oander andere de bewerking van Bachs derde cellosuite voor cello en piano, de tweede sonate van Faure en een zee aan kleine muzikale snoepjes, van de Zwaan tot de Meditation de Thais (veel mooier op cello!).Iedereen is welkom op 7 juli in deze prachtige zaal in ...Shanghai!

Shanghai Oriental Art Center


Home